Transmission/LINK
Transmission/LINK
I 1993 foregik produktion og udsendelse ved at optagelserne var lavet med enten den ”gamle” OB vogn eller reportage kamera. Disse optagelser blev efterfølgende redigeret til det færdige udsendelsesbånd i OB vognen. Udsendelsesbåndet blev herefter transporteret til poståbnings rummet på Rådhuset. Her stod et teknik rack med en videomaskine der kunne afspille båndet ned til et kælderrum hvor fællesantenne udstyret var placeret.
Jeg fik hurtigt en drøm om at kunne sende direkte fra tv stationen, der jo lå på Produktionsskolen i 1993, men det var, af tekniske årsager, ikke muligt på det tidspunkt så tankerne blev skrinlagt, dog kun i få måneder. Dels blev det besluttet at TV-Ishøj skulle flytte til nye lokaler på Kirkebjerggaard i Ishøj Landsby og dels arbejdede telestyrelsen med at frigive frekvenser til mikrobølge link så vi selv kunne sende signalet i luften fra Ishøj Landsby til taget på rådhuset. Tidligere havde det været forbeholdt Post & Telegrafvæsnet at betjene disse linksystemer. Selv DR og TV2 måtte, på det tidspunkt hente hjælp fra P&T når de skulle sende direkte. Vor leverandør af udstyr havde netop fået udstyr der var tilrettet den kommende lovgivning, hvilket gav os mulighed for at teste systemet. Vor første direkte transmission var Julegudstjenesten i Ishøj Kirke 1993 kl. 14:00. Udsendelsen gik godt men prøverne var en prøvelse. Det hele endte med at vi fik bakset udstyret op i kirketårnet og fik åbnet de luger der sidder i tårnet, foran klokkerne. Når man sender via mikrobølger er det en forudsætning at sendeantenne og modtageantenne kan se hinanden. Hvis de ikke kan det bliver signalet dårligt eller helt manglende. Med antenne i kirketårnet gik det lige, antennerne kunne se hinanden og transmissionen kom i hus. Antennerne på mikrobølge udstyret var på størrelse med en husholdnings tændstikæske, og vi blev klar over at det ikke var nok til et stabilt signal. Det blev dog klaret da vi monterede en parabol på udstyret. Derved forstærkes signalet så meget at vi uden problemer kunne sende langt. Vi har sendt direkte fra Køge, vi var de første der fik lov til at sende direkte fra landegrænsen på Øresundsbroen, inden den var taget i brug. Vi har sendt fra Herlev sygehus og fra Sverige (det var vist ikke helt efter bogen), så disse mikrobølge link blev en ny tid for TV-Ishøj. Faktisk var vi de første i Danmark der fik sendetilladelse til disse små linkanlæg. Det var vi lidt stolte af.

TV-Ishøj`s første linkmast. Udstyret var monteret på en nødbelysningsmast, der kunne sættes efter en bil.
Efter kirketransmissionen kom næste udfordring nemlig placering af en sendemast ved Kirkebjerggaard. Jeg drøftede sagen med Borgmester Per Madsen og han var straks med på ideen om at placere en stål gittermast ved Kirkebjerggaard. Inden vi nåede så langt kom der protestskrivelser fra naboerne, de havde ikke lyst til udsigt til en gittermast. Især ikke når der var udarbejdet en antennefri lokaleplan for området. En vedtagelse der sikkert er kommet i forbindelse med etablering af fællesantennen. Hvad gør man så? Per Madsen er en handlingens mand så han spurgte om ikke man kunne lægge et lyslederkabel over til Ishøjgaard, der jo er en af kommunens gårde, i Ishøj Landsby, og her måtte der gerne stå en mast, så det blev løsningen. Da vi kom fra sommerferie 1994, stod der en gittemast på marken bag ved Ishøjgaard. Den var fuldt monteret med strømforsyning og lysleder udstyr, den løsning blev vigtig for TV-Ishøjs udvikling, og drift gennem mange år.
Vi sendte, som en helt rigtig tv-station, direkte fra kontrolrummet ved studiet, og da vi selv var koblet op på fællesantennen kunne vi jo se vort eget signal som borgerne også så det. DET VAR EN FANTASTISK OPLEVELSE.
Een link blev hurtigt til flere for vi ville jo gerne kunne sende direkte fra begivenheder rundt om i kommunen. Det betingede en ekstra link mellem OB vognen og taget på rådhuset. Det blev klaret ved at sætte parabolen på taget af rådhuset på en mast hvor den øverste del kunne drejes via en antennerotor. Jeg kendte disse systemer fra min tid som radioamatør. Vi konstruerede et styresystem så vi meget nøjagtigt kunne styre parabolen på rådhuset via en mobiltelefon. Parabolen ved OB vognen satte vi op på et tag eller et sted hvor vi kunne få sende- og modtagelink til at se hinanden. Det blev ind imellem lidt dristige løsninger vi fandt på. Denne manuelle opsætning var ikke holdbar i længden. Vi kunne ikke lade mandskabet kravle rundt på byens tage efter en antenneplads, så hos et lokalt elfirma købte vi en mobil gittermast som vi kunne hejse parabolen op i 10 meters højde. Det var en mere tryg løsning, og vi fik monteret anhængertræk på én af vore biler. Disse mobile master er egentlig beregnet til nødbelysning til beredsskabsarbejde. Man monterer simpelthen lamper, eller i vort tilfælde en parabol, og drejer på et håndsving indtil toppen af masten er i max højde. Så er der kun tilbage at dreje parabolen så den kigger den vej hvor rådhuset ligger.
Da tv Ishøj udviklede Tast Selv Tv fik vi en fællesantenne kanal mere, til denne service, det betød endnu et linksystem. Faktisk blev det til flere.
Link 1: Der sendte signal til TV-Ishøj kanal 1, fra Landsbyen til rådhuset
Link 2: Der sendte signal til TV-Ishøj kanal 2 Tast Selv TV fra Landsbyen til rådhuset.
Link 3: Der sendte fra OB vognen til taget på rådhuset. Dette signal kunne så sendes direkte til fællesantenne til direkte udsendelse, eller sendes via en separat link (4) fra rådhuset til studiet i Landsbyen.
Link 5: Når vi var væk fra fællesantennen i Ishøj kunne vi jo ikke se det vi sendte med mindre at vi opgraderede linksystemet mellem OB vognen og Rådhuset til en tovejs link.
Det blev etableret og så havde vi fuld drøn på og jeg kan godt sige at mange lokal tv-stationer var misundelige.
Det var på den måde vi kunne lave en direkte transmission fra landegrænsen mellem Sverige og Danmark, på Øresundsbroen, hvor vi kunne være i dialog med studiet. Ishøj Kommune er venskabskommune med Svedala i Sverige og jeg synes det kunne være spændende at have gæster der mødtes på landegrænsen, midt på broen, i en direkte udsendelse, hvor de så kunne drøfte spørgsmål om den kommende broforbindelse. Det blev borgmester og kommunaldirektør fra Svedala der mødtes med borgmester og kommunaldirektør fra Ishøj. Hjemme i studiet i Ishøj Landsby sad en journalist med Ishøjs turistchef og erhvervschef. Holdet på broen kunne så være i debat med både sig selv og med holdet hjemme i studiet. Det hele sendt direkte. Denne opsætning kunne ikke lade sig gøre uden vort linksystem. Via mobiltelefon kunne vi styre hele teknikken derhjemme så fra Øresundsbroen kunne vi indstille linkretning nøjagtigt, vi kunne styre hvornår vi ville sætte programskilt på og omstille den hjemlige sender, på fællesantennen, til Info-tv når vor transmission var færdig.
I forbindelse med en udbygning af fællesantennen blev der lagt en lysleder ring således at Ishøj Kommune kunne bruge fællesantennen som et internt IT net. TV-Ishøj fik lov til at benytte separate fibre i forbindelsen mellem TV-Ishøj på Kirkebjerggaard, og fællesantenne rummet i kælderen på rådhuset. På den måde kunne vi erstatte alle de linkforbindelser mellem Landsbyen og rådhuset. Vi sendte nu billede, lyd, data og intercom, både frem og tilbage mellem de to destinationer. Transmissionen i lyslederen forgik digitalt hvilket betød et stort kvalitetsspring. Vi kunne nu demontere de mange mikrobølge link og blot beholde dem der var knyttet til forbindelse mellem rådhuset og OB vognen.
Idag foregår en stor del at disse forbindelser via digital streaming i nettet.
Transport af signaler er en stor udfordring, især når der skal billeder over vanskelige eller store strækninger. I starten havde vi kun de tykke kamerakabler mellem kamera og ob vognen. Disse kabler var kun 100 meter lange, men ofte havde vi behov for at trække længere kamerakabler.

TV-Ishøj`s tovejs link. Her kunne der sendes billede/lyd/intercom og data begge veje, mellem linkvogn og tv-stationen
Eksempelvis kan jeg nævne at vi i forbindelse med en Færø regatta havde behov for at få kamerabilleder hjem fra spidsen af molen, en afstand på vel 500 meter. Det klarede vi med et separat lyslederkabel, eller da vi ville have et kamera med på ledsagebåden, det klarede vi med en lille link, så vi trådløst kunne sende fra båden til en antenne på taget af OB vognen.
I forbindelse med musikskolernes afslutningskoncert i Forum, da København var Kulturby, kneb det med længden på kamerakabler, Forum er en stor hal. Vi opsatte et kamera og en mikrobølge parabol i den ene ende af Forum og en modtager i den anden ende, ved OB Vognen. På den måde klarede vi to problemer på én gang. Dels fik vi billeder fra hele området i Forum og dels fik vi passificeret en af vore elever. Jeg fortalte ham at man ikke må gå ind foran en mikrobølge link da den virker som en mikrobølgeovn, og se ind i den er farligt. Han blev sat som vagt ved parabolen hele dagen. Et job han med stort engagement tog på sig. På den måde blev der passet på vort udstyr, en dag hvor der var 5000 musikere fra hele verden i Forum.